fbpx

Szójegyzék

Webshop

A webáruház (más néven: webshop, e-shop) olyan weblap, ami termékeket vagy szolgáltatásokat értékesít. Általában online bevásárló kosár tartozik hozzá, amelybe virtuálisan pakoljuk bele a megvásárolni kívánt árut. Az internet gyors elterjedésével, az online kereskedelem nagyon előnyössé vált a kereskedők számára. A tradicionális bolttulajdonosok észrevették az új üzleti lehetőségeket az e-kereskedelemben és ez a webáruházak elterjedéséhez vezetett.

Weboldal

A weblap (más szóval weboldal) egy olyan számítógépes dokumentum, mely alkalmas arra, hogy egy webböngésző megjelenítse. A webböngésző a weblapot monitoron vagy mobil eszközön jeleníti meg. 

Landing Oldal

A landing oldal egy weboldal olyan oldala, ahol általában egy űrlap segítségével információt szeretnénk begyűjteni a látogatótól. Ez az az oldal, ahová a látogató „landol”, miután rákattintott egy hirdetésre, egy e-mailben található linkre, egy Facebookon megosztott ajánlóra, vagy bármi másra.

A Landing oldalt hívják még:

-Feliratkozó oldalnak
-Landoló oldalnak
-Elkapó oldalnak
-Landing Page

Honlap

Internetes tartalom, önálló elérhetőséggel. Egy összetett információs felület, amely általában több összefüggő oldalból áll, ahol képeket, írott szöveget, mozgóképeket, hanganyagot találunk. Ezeket internetes böngésző programokkal érhetjük el, és távoli számítógépeken találhatók. Sok esetben az ott levő tartalom a saját számítógépünkre részben vagy egészben letölthető.

Feliratkozó oldal

A feliratkozó oldal hasonló a Landing Oldal-hoz, de abban mégs különbözik, hogy sokkal kevesebb rajta a tartalom, de ugyanaz a célja, mint a Landing-nek.

Http / Https?

A HTTP jelentése: Hyper Text Transfer Protocol. Ez a rendszer az információk továbbítására és fogadására alkalmas a kiszolgáló és az ügyfél között. A Szerver a gép, ahol a webhely kódja kerül, és az ügyfél nem más, mint a böngésző. A HTTP kezeli a szerver és az ügyfél közötti kölcsönös megértést az információ vagy az adatok sikeres cseréje érdekében.

A HTTP-vel a probléma csak az, hogy nem képes biztonságos módon adatokat továbbítani. Vagyis egy HTTP protokoll-t használó Weboldalon, könnyedén lehalgathatnak, ellophatják a hitelkártya adataink, jelszavaink és egyéb értékes adatokat.

A HTTPS jelentése: Hyper Text Transfer Protocol Secure.  Ez a rendszer az információk biztonságos továbbítására és fogadására alkalmas a kiszolgáló és az ügyfél között.

 

SSL Tanusítvány

A HTTPS a titkosításhoz Secure Sockets Layer (SSL) protokollt használ.

Kontraszt

Átvitt értelembenSzembetűnő különbség, éles eltérés; erősen kifejeződő, élesen elhatárolt ellentét, jól felismerhető ellentét.

Marketing

A marketing olyan vállalati tevékenység, amely elemzi a piacot, meghatározza az eladni kívánt termékeket és szolgáltatásokat, megismerteti azokat a fogyasztókkal, kialakítja az árakat, megszervezi az értékesítést, és befolyásolja a vásárlókat. Kiterjesztett értelemben a marketing nem csupán termékek és szolgáltatások, hanem lényegében bármilyen gondolat, eszme, sőt akár személy megismertetését, elfogadtatását és népszerűsítését is szolgálhatja.

Stratégia

Gondos terv; alaposan megtervezett hosszabb, átfogó cselekvéssorozat egy cél elérésére, bármilyen akadály ellenére. Egy általános terv kidolgozása és végrehajtása a siker érdekében.

A vállalat kockázatmentes gazdasági stratégiát alkalmaz. Megszületett egy stratégia a bűnözés kezelésére.

A/B teszt

Az A/B tesztekkel a hirdetéseid különböző verzióit tesztelheted a legjobban működő beállítások megtalálása érdekében. Az A/B teszt eredményeinek elemzésével meghatározhatod, milyen változtatásokat lenne érdemes tenned a jövőbeli kampányaid esetében

Kampány

Rövid időtartamú eltervezett cselekvés egy cél elérése érdekében, amely fokozott ütemű, sok embert megmozgató alkalomszerű munka.

A választási kampány idején sok mindent ígérnek a választópolgároknak. A tavaszi szemétszedési kampány megtisztítja a lakótelep parkjait.

Konverzió

A rendszer akkor növeli eggyel a konverziószámot, amikor a felhasználó interakciót kezdeményez a hirdetéssel vagy a díjmentes termékadatokkal (például a szöveges hirdetésre kattint, esetleg megtekint egy videóhirdetést), majd végrehajt valamilyen, a vállalkozás számára Ön által értékesként meghatározott műveletet (például vásárol valamit az interneten, esetleg felhívja a mobiltelefonjáról a vállalkozást).

Kvíz

Kitalálós játék

Lead Generálás

A lead egy olyan érdeklődő (cég vagy személy), aki valamilyen módon kifejezte az érdeklődését a cégünk iránt. Például feliratkozott a hírlevél listánkra, élt az ingyenes konzultáció lehetőséggel, letöltötte az E-bookot, stb…

Adwords

Google Ads (korábban Google AdWords) = A Google által kifejlesztett online hirdetési platform, ahol a hirdetők ajánlatot tesznek azért, hogy rövid hirdetéseket, szolgáltatási ajánlatokat, terméklistákat vagy videókat jelenítsenek meg a webfelhasználók számára.

B2B

A B2B Business to Business a jelentése angolul, azaz, két vagy több vállalat közötti üzlet.

CTA

Angolul a CTA vagy Call To Action fordítása: Cselekvésre felhívás. Mi lehet ez a cselekvés?

  • Hívjon most!
  • Visszahívást kérek!
  • Ajánlatkérés / Árajánlatot kérek!
  • Vásárlás / Akciók
  • Iratkozzon fel hírlevelünkre! / Feliratkozom!
  • Ingyenes regisztráció / Ingyenes próbaidőszak elkezdése
  • Alkalmazás letöltése
  • Keresés gomb

Chatbot

A Chatbot jelentése (magyarul beszélgető robot), nem más, mint valamilyen feltett kérdésre megpróbál értelmes választ adni a kérdezőnek. Alapvetően mivel ezek programok és tudások a meglévő adatbázisukon alapul, csak arra tudnak értelmesen válaszolni, amit valahogy felismertek. Vagyis ha azt kérdezzük egy Chatbot-tól, hogy hány éves vagy és nincs bele programozva a válasz akkor nem tud válaszolni rá, mint egy mesterséges intelligencia, ami képes tanulni és fejlődni.

Upsell

Az upsell egy olyan marketing technika, amely segítségével meggyőzünk egy vevőt, hogy egy drágább terméket megvásároljon. Amellett, hogy a drágább termékeket népszerűsíti, az upsell általában egy jövedelmezőbb szolgáltatást kínál vagy esetleg csomag ajánlatokat. Például: Vásárold meg a Webshop Sepcialista Vip tanfolyamot most 200.000 Ft -ért és nem csak a Vip csomagot kapod meg, hanem mind a 9 marketing modult, amelynek a segítségével behozhatatlan előnybe kerülsz a konkurenciával szemben. Ez tényleg egy ajánlat. Élsz vele?

Downsell

A down-selling az upselling technika ellentéte. Akkor tudjuk hatékonyan használni, amikor egy vevő megpróbál kihátrálni egy vásárlásból. Ilyenkor a vevő pénztárcájához kell alakítanunk az ajánlatunkat és egy jobb áron lévő, vagyis olcsóbb terméket ajánlunk, amely hasonló funkciókkal rendelkezik, mint az eredetileg kiválasztott áru. Ezzel a megközelítéssel, nagyobb esélyünk van arra, hogy az ajánlatot elfogadja a vevő, és még mindig jobb eladni egy olcsóbb terméket, mint a semmit. Esetleg még azt is megtehetjük, hogy részletfizetésre ajánljuk fel a szolgáltatásunkat, ezzel is azt segítjük, hogy végül kifizesse a teljes összeget.

Cross Sell

A cross-selling is egy módszer a bevételeink növelésére, még pedig úgy, hogy további terméket ajánlunk a vevőnek. Ebben az esetben az a célunk, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy az ajánlott termék vagy szolgáltatás növeli az értéket a vevő számára.

PPC Kampány

Az angol Pay Per Click, azaz a kattintásonkénti fizetés rövidítése. A Facebookon ilyen a forgalom alapú hirdetés is, akkor fizetünk, amikor valaki rákattint a hirdetésünkre.

Mi a böngésző?

A böngésző egy olyan program, amellyel a világhálón (Interneten) található oldalakat (webhelyeket, webszervereket) megnézegethetjük vagy letölthetjük saját számítógépünkre.

A böngésző programok képesek a különböző programozási nyelveken, vagy a Html-kódban megírt oldalakat képekkel, linkekkel, animációkkal, hangokkal együtt megjeleníteni.

Mi az Internet?

Az internet kifejezés nemzetközileg elterjedt szó, az angol eredetű internetwork szóból ered, ami magyarul leginkább ’hálózatok hálózata’-ként adható vissza, szó szerint hálózatok közöttit jelent. Az internet az egész világot körülölelő számítógép-hálózat, hatalmas rendszer, amely kisebb számítógép-hálózatokat fog össze. Ennek eredménye egyfajta kibertér, amely a valódi világ mellett alternatív teret biztosít. Az internet a számítógépek összekötéséből jött létre, hogy az egymástól teljesen különböző hálózatok egymással átlátszó módon tudjanak elektronikus leveleket cserélni, állományokat továbbítani.

Mi az a Blog?

Blognak nevezzük a webhelyünkön lévő internetes naplónkat, amelyet folyamatosan tudunk bővíteni. A Google 2016-óta azokat a Weboldalakat részesíti előnyben, amelyek folyamatosan változó tartalmat tudnak felmutatni. Így ha te is elkezdesz blogolni, akkor sokkal nagyobb esélyed lesz a keresési listák elején szerepelni, ami “organikus” vagyis ingyenes forgalmat biztosít számodra.

Mi az a Vlog?

Ugyanaz, mint a Blog csak Videó alapú.

Organikus forgalom

A nem fizetett hirdetések által megszerzett érdeklődőket organikus forgalomnak nevezzük.

Keresőoptimalizálás - SEO

A SEO jelentése a Search Engine Optimization, vagyis a SEO magyarul keresőoptimalizálás. A tevékenység lényege: egy weboldalt bizonyos szavakra, kifejezésekre a találati lista adott helyeire, optimális esetben az első helyre juttatni

Kulcsszavak

A kulcsszavak azok a szavak, melyeket az emberek beírnak az internetes keresőbe, hogy megtaláljanak egy-egy terméket, szolgáltatást vagy bármilyen információt az interneten. Kulcsszavak beírásakor általában minden kereső felajánl egyből az adott szónak több javaslatát.

Shortcode

Magyarra fordítva ez a kifejezés azt jelenti, hogy: “Rövid kód” vagy “Parancsikon”. Legtöbbször egy funkció gyors megjelenítéséhez ad segítséget, vagyis ahalyett, hogy rengeteg kódot le kellene gépelnünk, a fejlesztők adnak egy shortcode-ot, amivel az általuk fejlesztett funkciók megjelenítése könnyedén kivitelezhetővé válik.

HTML

A HTML (angolul: HyperText Markup Language=hiperszöveges jelölőnyelv) egy leíró nyelv, melyet weboldalak készítéséhez fejlesztettek ki, és mára már internetes szabvánnyá vált.

HTML programozási nyelv segítségével van megjelenítve szinte minden tartalom az interneten. Ez a szöveg, amit olvasol is HTML segítségével van megjelenítve. Mi felhasználók a legtöbbször nem látjuk, de a gépek, mint például a böngésző is elsősorban html kódként értelmezi a leírt szöveget.

CSS

A CSS (Cascading Style Sheets, magyarul: lépcsőzetes stíluslapok) a számítástechnikában egy stílusleíró nyelv, mely a HTML vagy XHTML típusú strukturált dokumentumok megjelenését írja le. Magyarul a CSS az, amivel a programozók elkészítik a Weboldal megjelenését. Például CSS kód miatt látod vastagítva a betűket. Persze ha az Elementor szerkesztőt használod, nem kell kódolnod, de jó ha tudod, hogy valójában olyankor a szerkesztőprogram kódol helyetted.

Link

A link szónak több jelentése van:

kapcsolat, kötelék, kapocs, kapcsolóelem, összeköttetés, kötés, csatolás, kapcsolópont, ugrópont, kommunikációs kapcsolat, bekötő út

Mi a weboldal készítésben a link vagy linkelés szavakat akkor használjuk, ha egy weboldalt vagy a weboldal aloldalát szeretnénk valakinek elküldeni, esetleg a weboldalunkon belül szeretnénk egy szöveget vagy gombot egy másik aloldalra irányítani.

Ez egy link: https://tanfolyamok.acszoltan.hu/  

Azáltal tud egy link, link lenni, hogy valahová elvisz, ha rákattintunk. Fontos, hogy ez a szöveg is egy link, amit olvasol, mert ha rákattintasz a narancssárga szövegre, akkor a főoldalra kerülsz. 

És azáltal, hogy bemásoltam fent a linket, én linkeltem. 🙂 

URL

Az URL vagy más néven webcím (a Uniform Resource Locator [egységes erőforrás-helymeghatározó] rövidítése)

A https://tanfolyamok.acszoltan.hu/ -Egy URL. Fent azt írtam, hogy ez egy link, de próbálj meg rákattintani és meglátod, hogy nem visz sehová. Vagyis ez csak egy URL ebben az értelemben. 

Online

Az online (vagy on‑line) kifejezés jelentése rendszerhez, hálózathoz kapcsolt, ott elérhető, illetve ott történő.

Leggyakrabban arra használják, ha valami megtalálható az interneten vagy valaki fel van kapcsolódva az internetre. Amikor például internetezel a telefonodon, akkor online vagy. Ha egy újságcikk fenn van az interneten is, akkor online is elérhető. Ha egy megbeszélést online tartanak, akkor az interneten keresztül kommunikálnak közben.

Reszponzív

A reszponzív honlap a felhasználó eszközének megfelelő módon válaszol: azt küldi, amit pont az az eszköz tud megjeleníteni. A reszponzív honlap tervezése először a kis, mobil képernyők igényét veszi figyelembe, és csak másodsorban a nagyobb képernyőket.

Migráció

Lakóhely megváltoztatása; elvándorlás egy területről, illetve betelepülés egy területre. Az informatikában a migráció jelentése ugyanez, csak annyi különbséggel, hogy nem Lakóhelyet változtatunk, hanem tárhelyet vagy domain nevet.

Domain

Tartomány, Terület, Birtok

Domain név példák: facebook.com, youtube.com, google.com, webvezer.hu

 

Aldomain

Aldomain nevet (vagy más néven Altartomány) a beregisztrált domain névhez tudsz létrehozni a tárhelyen.
Így más tartalmat tölthetsz föl egy hasonló hangzású domain névre plusz költségek nélkül.

Fődomain:
Webvezer.hu

Aldomain:
info.webvezer.hu

Cpanel

A cPanel egy Linux rendszerű webkiszolgáló vezérlő felület, amely grafikus felületet biztosít, és automatizált eszközöket tartalmaz a webtárhelyek kezelésének egyszerűsítésére. Ahogy az Elementor szerkesztő, a Cpanel is abban segít, hogy kódolás nélkül vezérelni tudjunk egy felületet, ez esetben nem a weboldalunkat, hanem a tárhelyet.

Adatbázis

1. SzámítástechnikaAdatok halmaza úgy elraktározva egy (többnyire) számítógépes rendszerben, hogy az adatok könnyen elérhetők.

Bővítettük az adatbázisunkat. Folyton növekszik a gépben az adatbázis.


2. InformatikaAdatok egységes rendszere, amelyben azonos jellemzőjű információkat rendezett egészként tárolnak, keresnek vissza vagy értékelnek ki.

A népesség-nyilvántartás egy nagy adatbázis lakcímekkel és nevekkel. Ez az internetes szótár is egy adatbázis, ahol szavak szerint kereshetők ki a jelentések.

Rendszergazda

Számítógéprendszert üzemeltető szakember, aki egy számítástechnikai hálózat megfelelő működését biztosítja, a készülékeket, kábeleket és programokat karbantartja, szükség szerint módosítja, hogy megfelelően ellássa a feladatát.

Programozás

Számítástechnikában: Feladatsor megvalósítása egy számítógépen egy utasításokat és döntéseket leíró nyelv segítségével.

A programozás során a programozó egymás után a gépbe írja az utasításokat. A programozás eredménye egy alkalmazás, program vagy operációs rendszer. Az internetes honlap programozására ma már többféle nyelv létezik. A programozással elkészült terméket szerzői jog védi.

Push üzenet

Angolul „push notification”, az üzenetünk, amit a telefonra kapunk.

Ezeket az értesítéseket, a különböző alkalmazások küldik nekünk. Az üzeneteket, a nap bármely szakában megkaphatjuk, függetlenül attól, hogy használjuk az alkalmazást vagy sem.

Sőt még attól is függetlenül is, hogy használjuk e a telefonunkat.

Természetesen ehhez szükségünk van internetre, a telepített alkalmazásra és az engedélyünkre.

Kosár0
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása
0